Merhaba Arkadaşlar,
Üniversitelerde eduroam ağına katılarak , ücretsiz internetten yararlanmak için yaşanan bazı sorunlara değineceğim.
Windows İşletim Sistemi Yüklü Olan Cihazlar için :
Öncelikle bilgisayarlar ile ilgili olarak windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarınızın eduroam ağına katılabilmesi için bilgisayarlarınıza securew2(SW2) isimli programın yüklü olması gerekmektedir. Bu program Uludağ Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ‘nda ve ona bağlı noktalarda temin edilmektedir. Telif hakkı nedeniyle kurum ve kuruluşların bu programı internet yayını yapan herhangi bir kanal üzerinden dağıtması yasaktır. Bildiğim kadarıyla şahışların dağıtması yasak değil buna istinaden yazının sonuna programın size uygun olan sürümünü indirebileceğiniz açıklamalı linkler sunacağım.
NOT : Bilgisayarınızda yüklü ve/veya aktif olan bir virüs programı var ise bu durum; securew2(SW2) programının yüklenmesine olanak sağlamayabilir. Bu gibi durumlarda virüs programlarınızı yükleme esnasında devre dışı bırakın.
Yazıyı okumadan direkt indirme linklerini görmek için tıklayın ..
EDUROAM -Windows İşletim Sistemi ‘nde SecureW2 ile eduroam kurulumu resimli anlatımı için tıklayınız.
Eduroam ‘a bağlandıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir husus var. DNS ayarlarınızın otomatik konumda olmasıdır. Eğer DNS ayarlarınız otomatikte değilse eduroam ağına bağlanacaksınız fakat internet bağlantısı alamayacaksınız. Merak edenlere bulunduğunuz alanda çekim gücü bulunan dağıtıcı size bir yerel ip adresi tanımlayacak bu ip adresi üzerinden dışarı çıkabilmeniz için LDAP server dan giriş bilgilerinizin kontrolünü sağladıktan sonra sizi internete çıkabileceğiniz DNS sunucusuna yönlendirecektir. Kısacası başka bir DNS adresi yazarken eduroam ağından aldığınız bağlantı ile internet bağlantısına ulaşamazsınız. DNS hakkında bilgisi olmayan için nasıl yapılandırılır ya da otomatik yapılandırılacağı ile ilgili resimli olarak anlatımı aşağıdaki pdf dosyasını inceleyebilirsiniz.
EDUROAM -DNS ayarlarının kontrolü ve yapılandırılmasının resimli anlatımı için tıklayınız.
Network kartınızın wi-fi sürücüsü güncel değilse eduroam ağına yine katılamayabilirsiniz. Bu sebepten ötürü internete bağlantı alıp öncelikle wi-fi sürücünüzü güncellemelisiniz.
EDUROAM -Wi-fi sürücünü nasıl güncelleneceğini dair resimli anlatım için tıklayınız.
Iphone ve Ipad ürünleri için :
Son zamanlarda konfigürasyon dosyası yüklü ve ayarlı olduğu halde tıklandığında kullanıcı adı ve şifre isteği belirirse; wi-fi aç/kapat özelliğinden kablosuz ağınızı kapatıp açın. Ya da kullanıcı adı ve şifre istenilen pencereden vazgeç diyerek; tekrar bağlanmak için ‘eduroam’ ağına tıklayın. Bir kaç kez denedikten sonra eduroam ağına katılabilirsiniz.
NOT : Aynı zamanda iphone ve ipad ürünleri için olan konfigürasyon dosyasını Safari uygulaması ile açmalısınız. Safari konfigürasyon dosyasını çalıştırırken; diğer tarayıcılar dosya içeriğini görüntüleyecektir.
Android Ürünler için :
Android güncellemesinden sonra android telefonların eduroam ağına bağlanırken sorguladığı bilgiler arasında sertifika kısmında bir değişiklik yapılmıyor/yapılamıyordu. Android 7.0 dan sonra burada sertifika onay kısmı aktif ve birden fazla seçeneğe sahipse burada “doğrulama” seçeneğini işaretliyoruz. Burada yazan “doğrulama” aslında yanlış çeviriden kaynaklanan bir seçenek; doğrusu “doğrulamama” olmalı bu seçeneği seçtikten sonra android ayarları olarak EAP bağlantı türü : TTLS , ikinci faz olarak PAP seçilip kullanıcı bilgilerinizi girdikten sonra eduroam ağına bağlanabilirsiniz.
Bazı android işletim sistemine sahip telefonlar da ise gelişmiş ayarlar seçeneği olmamakta ya da içinde gerekli ayarlar bulunmamakta ve aynı zamanda ağa bağlan dediğimizde bizden kullanıcı adı ve şifre dışında hiç bir seçenek sunmamakta ise birde tüm seçenekleri sunsa da bağlan butonu aktif olmuyorsa; Ayarlardan wi-fi kısmına geliyoruz. Ekranda bulunabilecek “+” (artı) ikonuna tıklayarak. Ya da menü seçeneklerinden yeni bir ağ oluştura tıklıyoruz. SSID kısmına “eduroam” yazıyoruz. Sonra android ayarlarımızın konfigüre edilebildiğini görüyoruz. Ayarlarımızı düzenleyip giriş bilgilerimizi yazdıktan sonra eduroam ağına katılabiliriz.
NOT : Bahsettiğim sorunlar ve yöntemler Uludağ Üniversitesi baz alınarak yazılmış ve tavsiye edilmiştir.
NOT 2 : Yukarıda yapabileceğiniz ayar ve/veya konfigürasyonlar tamamen tavsiye niteliğindedir.
Windows 7 ve öncesi için secureW2 indirmek için tıklayın..
Windows 8 ve sonrası için secureW2 indirmek için tıklayın..
Not : Diğer tüm bağlantı dosya ve giriş yöntemleri için Uludağ Üniversitesi Eduroam sayfasını inceleyebilirsiniz.